Witam, tak jak w temacie jeśli ktoś ma taki na sprzedaż to proszę o Pw,
Kontrolka poduszki powietrznej się świeci...
Zwiń
X
-
Kontrolka poduszki powietrznej się świeci...
Cześć.
Od jakiegoś czasu na nierównościach było słychać stukanie pod deską od strony pasażera. Moje podejrzenia padły na poduszkę powietrzną.
No i okazały się słuszne - wykręciłem schowek, odpiąłem wtyczkę od wyłącznika poduszki, 2 śruby od poduszki były luźne, więc je dokręciłem i dodatkowo zabezpieczyłem przed ponownym poluzowaniem się. Wpiąłem wtyczkę do schowka a schowek wkręciłem na miejsce.
Od tego czasu świeci mi się kontrolka poduszki. Próbowałem zmieniać pozycje wyłącznika, wykręcałem raz jeszcze schowek aby się upewnić, ze wtyczka jest dobrze wpięta a styki czyste.
Czy komputer mógł złapać odpięcie wyłącznika (sprawdzałem multimetrem i tam jest jakiś prosty mostek rezystancyjny chyba, więc teoretycznie może zostać zarejestrowane całkowite odpięcie) i wyświetla to w ten sposób, czy jednak coś przy okazji padło? Na pewno niczego nie uszkodziłem. Jeśli to błąd to domyślam się, że ASO sobie z nim powinno poradzić?
Dzięki za ew. pomoc,
Daniel
-
-
daniel.kukiela, robiłeś to na podłączonym akumulatorze? Jeśli tak to wszystko jasne. W sterowniku zapisał się błąd. Każdy średnio ogarnięty użytkownik oprogramowania diagnostycznego (VCDS itp.) usunie Ci to w 2-3 minuty jeśli nie będzie się spieszyłnormalna stawka u większości mechaników za skasowanie błędów to ok. 50 zł, nie ma sensu jechać do ASO.
Komentarz
-
-
Tak. Robiłem to na podłączonym akumulatorze. Ważne info na przyszłość - odpinać akumulator
Dzięki Panowie za informację!
W tym tygodniu muszę zrobić przegląd okresowy - z błędem poduszki przejdzie? I czy błąd na pewno nie spowodował wyłączenia poduszki?
Kabelka niestety nie mam, choć w końcu powinienem sobie kupić.
Co do ASO, to macie w sumie rację - poszukam warsztatu jakiegoś.
Obecnie na spoty nie bardzo mam czas, ale kiedyś też trzeba by się w końcu wybrać
Pozdrawiam,
Daniel
Komentarz
-
-
daniel.kukiela, przy robocie z poduszkami akumulator zawsze należy odpinać ze względów bezpieczeństwa, bo jak przy podłączaniu gdzieś się zrobi zwarcie to dostaniesz poduchą w twarz. Błąd powoduje, że w razie czego poducha nie odpali.
[ Dodano: Pon 01 Wrz, 14 12:43 ]
a co do przeglądu, to raczej przejdzie, bo standardowa ścieżka diagnostyczna nie obejmuje sprawdzania błędów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikirobiłeś to na podłączonym akumulatorze? Jeśli tak to wszystko jasne
Zamieszczone przez 2.0-16v Michałpoduszki masz w tej chwili ci nie działają
Zamieszczone przez daniel.kukielaTak. Robiłem to na podłączonym akumulatorze. Ważne info na przyszłość - odpinać akumulator
a system poduszek działa bezbłędnie, tylko błąd jest zapisany w sterowniku,
i błędy systemu AIRBAG trzeba skasować ręcznie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
dokładnie - tak jak krzynol prawi - nie włączać zapłonu
ponadto wtyczki od poduszek mają zwory, które zwierają oba piny zapalnika, gdy wtyczka jest wypięta z samochodu, więc nic nie ma prawa odpalić. Dopiero wyjęcie wtyczki z poduszki np. kierowcy rodzi niebezpieczeństwo odpalenia, ale przypadkiem to się raczej nie stanie.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Czyli jednak wszystko działa, błąd do wykasowania, a w przyszłości nie włączać zapłonu. Właśnie nie pamiętam, czy zapłon włączałem (mogłem go nie wyłączyć).
Dziękuję raz jeszcze za rady.
Pozdrawiam,
Daniel
[ Dodano: Czw 04 Wrz, 14 14:54 ]
Informacja z dziś.
Z przeglądem był mały problem, ale pewnie dlatego, ze robiłem w stacji kontroli pojazdów przy ASO.
Tam też dostałem info, ze przy błędzie poduszka jednak nie działa.
W ASO za skasowanie chcą 140zł. Podziękowałem
Pozdrawiam,
Daniel
Komentarz
-
Komentarz